Balkanlarda kaç Osmanlı eseri var?

                    
 
ABONE OL

Trakya Üniversitesi, İslami İlimler Araştırma Vakfı ile İstanbul Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezi’nce Başbakanlık Tanıtma Fonu desteğiyle “Osmanlı İlim, Düşünce ve Sanat Dünyasında Balkanlar” başlıklı sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda konuşan Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki İbrahimgil, vakıf kayıtlarında, Balkanlar’da 5 asır hüküm süren Osmanlı’ya ait 15 bin yapı bulunduğunu ve eserlerin yüzde 90’ının arazide tespit edildiğini söyledi.

Balkanlarda, cami, han, hamam, tekke, köprü, şifahane gibi yapıların da aralarında bulunduğu 4 bin ile 5 bin yapının ayakta olduğunu ifade eden İbrahimgil, Makedonya, Macaristan, Kosova, Hırvatistan’da Osmanlı eserlerinin ihyası çalışmalarının devam ettiğini örneklerle anlattı.

Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın kalbi ve iç organlarının, Macaristan’ın Zigetvar şehrindeki Kanuni Camisi’nin bahçesinde bir yere gömülü olduğunun belirlendiğini ifade ederek, “Bu henüz çok yeni bir bilgi, basın toplantısıyla detayları aktarılacak. Daha sonra ekip giderek, kazı yapacak” dedi.

Sempozyumu, Hırvatistan Başmüftüsü Aziz Hasanoviç, Bulgaristan Başmüftüsü Hacı Aliş, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile İskeçe Müftüsü Ahmet Mete de dinledi.

Sempozyumda Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necip Yılmaz “Filibeli Ahmet Hilmi ve materyalizme yönelik eleştirileri”, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Coşkun “Filibeli Ahmet Hilmi’nin Allah tasavvuru”, Makedonya Teteva Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kani Nesimi “Osmanlı dönemi ve sonrasında yaşayan önemli şahsiyet Arnavut Ekrem Bey Vlora” başlıklı tebliğlerini sundu.

Katılımcılara belgelerini, Hırvatistan Başmüftüsü Aziz Hasanoviç ve oturum başkanı Prof. Dr. Bayram Dalkılıç tarafından verildi.

“Osmanlı İlim, Düşünce ve Sanat Dünyasında Balkanlar” başlıklı sempozyum yarın sona erecek.

   

Hakkında habibe

Merhabalar YurtTube.com İnternet sitesini kurmamdaki amaç adında da anlaşılacağı üzere yurtçuların yeri,Yurtçuların alanı yani sizin yeriniz burada Yurtlarda yaşanan sorunlar ve personel sorunları dile getirilmekte personelin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla çeşitli uygulamalar hazırlanmakta, personel görevde yükselme sınavına ilişkin testler,denemeler sunulmaktadır.

Bu habere de bakabilirisiniz

Gülmek hafızayı güçlendiriyor

Gülmenin, kısa süreli hafızayı olumlu etkilediği belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir