Ortaylı: Kendimi yanında cahil hissettiğim insanlar var

                    
 
ABONE OL

Son günlerde herkesin dilinde Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın ne kadar bilgili olduğuna dair üretilen, onu çok sempatik gösteren “caps”ler (kısa, komik bir cümleyle birleştirilmiş fotoğraflar) var. Bu ilginin onu mutlu edip etmediği sorusu üzerine Ortaylı, “Büyük mesuliyet. İnşallah bir aptallık yapmam, mahcup olmam” dedi.

“CAHİL CAHİL YAPMASINLAR”

Milliyet’ten Güliz Arslan’a röportaj veren Ortaylı kendisine caps hazırlayan gençler içinse “Espri güzeldir ama cahil cahil yapmasınlar” dedi.

“YANINDA KENDİMİ CAHİL HİSSETTİĞİM İNSANLAR VAR”

Öte yandan İlber Ortaylı, “Kendinizi yanında cahil hissedeceğiniz kimse var mı” sorusu üzerine de başta Halil İnalcık olmak üzere 6 isim sıraladı.

İşte Ortaylı’nın röportajından dikkat çeken bölümler;

Kızıyor musunuz bazı caps’lere?

Kızmıyorum ama bazı espriler hakikaten öbürlerinin sınıfında değil. Kötü olanlar var, cıvıtmasınlar, ayıptır. İdil Biret’li var bir tane (“N’olur yardım edin, cahillerin arasında kaldım”). Onu yapanda pek zeka yok galiba işte. İdil Biret cahil olur mu hiç? Türkiye Komünist Partisi eski üyelerinden bir arkadaşım söylemişti; İdil Biret’in, Paris sınıfsal topografyası, işçi mahalleleri üzerine bilgisi şaşılacak düzeydeymiş. En üst sınıflarda gezen bir meşhur virtüöz bu kadar şeyi nereden biliyor? Merak edip kitap okuyor. Ama o espriyi yapan onu tanımıyor belli ki. O olmaz işte. Bu iş bir sanat, o yüzden çok ciddi yapacaksın. Yapamazsan zırvalamak olur.

Cahil cahil yazmasınlar yani…

Hah, evet; cahil cahil yazmasınlar. Espri güzeldir ama cahil cahil yapmasınlar. Her şeyi yaparsın da malzemeni bilirsin. Kerpiçle gökdelen yapılır mı?

Sizin kendinizi yanında cahil hissedeceğiniz insanlar var mı?

Çok! Abdülbaki Gölpınarlı, Halil İnalcık, Bülent Tarcan, İlhan Osmanbaş, Nusret Hızır, Celal Şengör, Ernest Mandel…

   

Hakkında habibe

Merhabalar YurtTube.com İnternet sitesini kurmamdaki amaç adında da anlaşılacağı üzere yurtçuların yeri,Yurtçuların alanı yani sizin yeriniz burada Yurtlarda yaşanan sorunlar ve personel sorunları dile getirilmekte personelin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla çeşitli uygulamalar hazırlanmakta, personel görevde yükselme sınavına ilişkin testler,denemeler sunulmaktadır.

Bu habere de bakabilirisiniz

İstanbul Üniversitesi’nin kapısındaki tuğra ortaya çıktı

İstanbul Üniversitesi'nin tarihi ana giriş kapısında yer alan Sultan Abdülaziz'e ait tuğra, titiz bir restorasyonla gün yüzüne çıkarıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir