Soma faciasının aynısı 21 yıl önce yaşanmış ama…

                    
 
ABONE OL

Sadece 1 işçi hayatını kaybetti. O da yapılan yönlendirme anonslarına uymayıp, panikle ters yöne koştuğu için. Çayırhan madeninde yıllar önce yaşanan kazayı anlatan mühendisler, Soma’daki inanılmaz ihmali de gözler önüne seren açıklamalar yaptı. İşte anlattıkları…

Maden Mühendisi Mustafa Suvar, 1982’den 2000 yılına kadar Türkiye Kömür İşletmeleri’nde (TKİ) mühendis, başmühendis, bölge ve müessese müdürü olarak çalışmış, Türkiye’deki birçok havzayı ve tabii Soma’yı da bilen bir isim. 2000 – 2010 TEAŞ Elektrik Üretim AŞ’de, sonraki 2 yıl da özel sektörde, Amasra Kömür Havzası’nda görev yapmış bir uzman.

Suvar, 21 yıl önce yaşanan ve Soma’dakine çok benzeyen Çayırhan’daki maden kazasını köşe yazarı Murat Çelik’e anlattı…

“TKİ zamanında, 1993’te Çayırhan’da, Soma’dakine benzer bir olay yaşadık. Soma’da tahkimatın olmaması gerektiği şekilde ağaçtan yapıldığını biliyoruz. Bunun çelik tahkimat olması gerekiyordu. 21 sene önce Çayırhan’da tahkimat çelik olmasına rağmen, biriken kömür tozlarının alev alması sonucu açık yangın çıktı. Karbonmonoksit seviyesi çok hızlı şekilde yükseldi. Sensörler vasıtasıyla erken uyarı sistemi alarm verdi. Kumanda merkezindekiler, yer altı iletişim sisteminden yaptıkları anonslarla, aşağıda çalışanlara acilen ferdi gaz maskelerini takmalarını ve hemen alt katmanda yer alan alternatif kaçış yoluna geçmeleri talimatını iletti.

Herkes talimatlara uygun hareket etti, maskelerini takıp kömür katmanının altında yer alan, içinde temiz hava olan ve yüzeye çıkışı bulunan o alternatif yola indi. İçeride 200 kişi vardı. Peki kaç kişi öldü biliyor musunuz? 1 kişi… Sadece bir işçimiz öldü. O da anonslara rağmen ters yöne gittiği için hayatını kaybetti.”

Murat Çelik, Maden Yüksek Mühendisi Ergün Soğlalı ile de konuşmuş.

Ve iki uzmanın anlattıklarını şöyle özetliyor:

*Soma kömürünün yanma özelliği, ülkenin diğer başka havzalarındakilerden çok daha yüksek. Yani tutuşma ısısı çok daha düşük. Bu durum, sektördeki herkesin bildiği, bilimsel bir gerçek. Dolayısı ile Soma’da projenin de, uygulamanın da bu gerçeğe uygun olması gerekiyor.

1) Kömürün yani yanıcı yapının içinde olmayan, farklı bir katmandaki bir kayaç içinden geçen alternatif bir ana yol olsaydı.

2) Bağımsız üretim panoları (iş yeri) ve bu panoların havalandırmaları da birbirinden bağımsız olsaydı.

3) Ağaç tahkimat yerine tamamen çelik tahkimat yapılmış olsaydı.

4) Her işçinin karbonmonoksit ferdi gaz maskesi üzerinde ve çalışır durumda olsaydı.

5) Erken uyarı sistemi çalışsa (ki çalışıyordur) ve kumanda merkezi personeli görevini gereği gibi yapsaydı.

6) İçerideki haberleşme (anons) sistemi sağlıklı çalışsaydı, Soma’da bu acıyı yaşamazdık.

   

Hakkında habibe

Merhabalar YurtTube.com İnternet sitesini kurmamdaki amaç adında da anlaşılacağı üzere yurtçuların yeri,Yurtçuların alanı yani sizin yeriniz burada Yurtlarda yaşanan sorunlar ve personel sorunları dile getirilmekte personelin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla çeşitli uygulamalar hazırlanmakta, personel görevde yükselme sınavına ilişkin testler,denemeler sunulmaktadır.

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk-2

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir?

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir? Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), üniversite öğrencilerine yönelik yurt hizmetlerini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir