yurt müdür yardımcısı
Torba Kadro

Memurların Müracaat, Şikayet ve Dava Açma, Kovuşturma ve Yargılama ile İsnat ve İftiralara Karşı Koruma Hakları

                    
 
ABONE OL

İyi günler. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına gireceklere ders notu, diğer arkadaşlara özlük haklarına ilişkin bilgi niteliğinde olan yazılarıma devam ediyorum. Bir Önceki yazımda, Memurlara 657 sayılı Kanunla verilen haklardan, uygulama isteme, güvenlik, çekilme ve emeklilik haklarını anlatmıştım. Bu günkü yazımda ise memurların müracaat, şikayet ve dava açma; kovuşturma ve yargılama ile isnat ve iftiralara karşı koruma haklarını anlatacağım.

Müracaat, Şikayet ve Dava Açma Hakkı; Devlet memurları, kurumlarıyla ilgili resmi ve kişisel işlerden dolayı müracaat, amirleri ve kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı da şikayet ve dava açma hakkına sahiptir. Buna göre, memurlar üstlerine gerek kişisel gerek yönetimin işleyişi ile ilgili konularda şikayette bulunabilirler. Müracaat ve şikayetler, söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapılır. Müracaat ve şikayetler incelenerek süresi içerisinde ilgiliye bildirilir. Şikayet haklarını kullanan Devlet memurlarına şikayetlerinden dolayı bir ceza verilemez. Ancak, şikayet haklarını belirlenen usul ve esaslara aykırı surette kullananlar veya her ne surette olursa olsun bu haklarını kullanırken suç işleyenler bu eylem ve işlemlerden sorumludur. Bu sebeple hiçbir memur, gereksiz yerde ve şekilde müracaat hakkını kullanmamalıdır. Bu hak yazılı olarak dilekçeyle veya sözlü olarak kullanılabilir. Sözlü olarak yapılan müracaat ve şikayetler, bir tutanakla tespit olunur ve iki tarafa verilir. Memur tutanak düzenlenmesinden kaçınırsa istem yapılmamış sayılır. Müracaat hakkında karar verme yetkisi ilgili mevzuatta belirlenen mercie, şikayet hakkında karar verme yetkisi ise şikayet edilenin ilk disiplin amirine aittir. İstemi kabul eden ancak karar verme yetkisi bulunmayan amirler bunları silsile yolu ile ve kendi görüşlerini de ilave etmek suretiyle ilgili amire 3 gün içinde intikal ettirirler. İstemde bulunana da durum hakkında bilgi verilir. Müracaat ve şikayetlerin incelenmesi ve bir karara bağlanmasıyla ilgili bütün işlemler, istemin karar merciine intikal ettiği tarihi izleyen 30 gün içinde tamamlanması zorunludur. Memurlar yetkili amirlerce verilen kararlara karşı bir defaya mahsus olmak üzere kararın kendilerine tebliğini izleyen 10 gün içinde bir üst mercie itiraz edebilirler. İtirazların yapılmasında ve incelenip karara bağlanmasına ilişkin usul ve esaslar Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelikte düzenlenmiştir. Adli ve idari tahkikata konu olacak nitelikteki müracaat ve şikayetler ile dava açma hakkında yapılacak iş ve işlemlerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Dava açma süresi, özel Kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde, Danıştay’da ve İdare Mahkemeleri’nde 60 gündür. Süre; tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren başlar. Tatil günleri de sürelere dahildir. Ancak sürenin son günü tatile rastlarsa, süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar.



Kovuşturma ve yargılama Hakkı; Devlet Memurları Kanunu, memurların görevleri ile ilgili suçlardan dolayı haklarında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını ve dava açılmasını özel hükümlere tabi kılmıştır. Memur hakkında yetkili makamlardan izin alınmadan soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Ancak, memurun işlediği her suç bu kapsama girmemektedir. Kovuşturma ve soruşturma izni alınması gereken suç, görev sebebiyle işlediği suçtur. Görev sebebiyle işlenen suç, memura ilgili mevzuatça verilen görevlerle ilgili olan suçtur. Memurların suçları ve yargılanmalarını düzenleyen iki özel kanun bulunmaktadır. Bunlardan biri Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, diğeri ise Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’dur.



İsnat ve İftiralara Karşı Koruma Hakkı; Memurlar hakkında ihbar ve şikayetlerin, kötülük veya düşmanlık etmeye yönelik veya soyut (kanıtsız) olduğu ve onur kırmak için yapıldığı soruşturma ve yargılamanın sonucunda tespit edildiği takdirde, merkezde bu memurun en büyük amiri, illerde valiler, isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından isterler. Böylece memur, asılsız ihbar ve şikayetlere karşı koruma altına alınmıştır. Haksız isnatların ve iftiraların soruşturma veya yargılama sonucunda sabit olmadığı ortaya çıkar ise yetkili makamların suç duyurusunda bulunması gerekmektedir. İlgililer gerekli işlemi tesis etmez iseler memurlar, bağlı oldukları idareden konu hakkında suç duyurusu bulunmasına yönelik istemde bulunabilirler. İdarenin suç duyurusunda bulunulmasına yönelik taleple ilgili bir işlem yapmaması halinde memurlar, 60 gün içerisinde idare mahkemesinde dava açarak suç duyurusunda bulunulmasını sağlayabilirler. Nitekim, Danıştay kararlarında; idarenin bağlı yetki ile zorunlu olduğu iş ve eylemleri yapmaktan kaçınmasının ve yasalarla düzenlenen idari bir hizmeti işletmemesinin hizmet kusurunu oluşturduğunu belirtilmiştir. Bu günde konumuzu tamamladık. Herkese sevgiler, saygılar.

YurtTube Sitemize abone olarak yazılarımızdan haberdar olabilirsiniz 

   

Hakkında Adnan Yüksel

GSB Emekli Mevzuat Şube Müdürü

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk-2

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir?

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir? Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), üniversite öğrencilerine yönelik yurt hizmetlerini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir