Nöbet ücretleri neden farklı

ABONE OL

Nöbet ücretleri neden farklı

Kredi Yurtlar Kurumunda çalışan personel, 24 saat esasına göre nöbet tutmasına rağmen, kendilerine ödenen nöbet ücretinin, SHÇEK yurtlarındaki personele ödenen ücretin üçte biri oranında olduğunu belirtmektedir.

Bu farklılık, mevzuattan kaynaklanmaktadır. Eski adıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünde çalışan personelin nöbet ücreti Bakanlar Kurulu Kararıyla çıkarılan “Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün Merkez ve Taşra Teşkilatı ile Sosyal Hizmet Kuruluşlarında Okutulacak Ders Saatlerinin Sayısı, Ders Görevi Alacakların Nitelikleri ve Benzeri Diğer Hususların Tespitine Dair Esaslar”da düzenlenmiştir.

Ancak Kredi Yurtlar Kurumunda çalışan personelin nöbet ücretleri konusunda ise ayrıksı bir mevzuat düzenlemesi çıkarılmamıştır. Bu nedenle de Kredi Yurtlar Kurumu personeli hakkında, Bütçe Kanunlarındaki fazla çalışma hükümleri uygulanmaktadır.

Bir kurum hakkında Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılarak daha fazla nöbet ücreti verilmesine imkan sağlanırken, başka bir kurum hakkında BKK çıkarılmaksızın sadece bütçe kanunundaki genel hükümlerin uygulanması, sonuç olarak ortaya böyle bir adaletsizlik çıkarmaktadır.

İLGİLİ MEVZUAT ŞU ŞEKİLDEDİR:

ESKİ ADIYLA SHÇEK PERSONELİ İÇİN

22/12/2000 tarihli ve 24268 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan; 2000/1648 sayılı B.K.K ile “Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün Merkez ve Taşra Teşkilatı ile Sosyal Hizmet Kuruluşlarında Okutulacak Ders Saatlerinin Sayısı, Ders Görevi Alacakların Nitelikleri ve Benzeri Diğer Hususların Tespitine Dair Esaslar” da “Ek Ders Birim Ücreti” şu şekildedir:

“Madde 8- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176 ıncı maddesi gereğince ödenecek birim saat ücretleri, gündüz öğretimi kapsamında görev yapanlar bakımından gündüz öğretimi için belirlenen gösterge rakamı, gece öğretimi kapsamında görev yapanlar bakımından da gece öğretimi için belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ödenir.”

04/03/2006 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 2006/10102 sayılı B.K.K ile değiştirilen “Nöbet Görevi” başlıklı 9 uncu maddesi ise şu şekildedir:

“Madde 9- Sosyal Hizmet Kuruluşlarında çalışan personelin nöbet tutmaları halinde, her nöbet günü için 3 saat ek ders ücreti ödenir. “Bu ödeme haftada 9 saati geçemez. Nöbet izninden yararlananlara bu ödeme yapılmaz.”

Bu tutarda haftada 9 saat ayda 9×4:36 saat eder. Ele geçen en fazla miktar ise;

1 saatlik ek ders: 160 puan* 0, 076791= 12,29 TL brüt (gece öğretiminden hesaplanmıştır.)

Gelir vergisi: 12,29*0,15: 1,84 tl

Damga vergisi: 12,29*0,00759: 0,09 tl

Net: 10,36

10,36*36: 372,96 TL dir.

KREDİ YURTLAR KURUMU PERSONELİ İÇİN

Yazının giriş bölümünde de belirtildiği üzere Kredi Yurtlar Kurumu personelinin nöbet hizmetleri için özel bir mevzuat düzenlemesi çıkarılmamıştır. Bu halde, personele, Bütçe Kanunlarında yer alan fazla çalışma ücretine göre ödeme yapılmaktadır.

2014 yılıo Bütçe Kanununa ekli K Cetvelinin III. Fazla Çalışma Ücreti kısmının Saat Başı Fazla Çalışma Ücreti bölümü şu şekildedir:

“(A)/2- ç) Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlar ile üniversitelere bağlı yurtlarda görev yapan personelden gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığında kendilerine izin verilme imkanı bulunmayanlara, yıllık olarak Maliye Bakanlığınca tespit edilecek azami fazla çalışma saatleri içinde kalınmak şartıyla ve her bir personel için ayda 90 saati aşmamak üzere saat başına yapılacak ödeme 1,54 Türk Lirasıdır.”

Toplam saatSaat başı ücretGelir ToplamıGelir Vergisi(%15)Damga VergisiKesinti ToplamıNet Ödenen
90,001,54138,6020,791,0521,84116,76

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünde nöbet tutanlar arasındaki fark yukarıda belirtilmiş olup, 2014 yılı içinde bu fark devam edecektir.

Tespit edebildiğimiz kadarıyla, nöbet konusundaki tek farklı düzenleme SHÇEK yurtları içindir. Mevzuatta bunun dışında 24 saat esasına göre nöbet tutulan kurumlarda yapılan fazla çalışmalar karşılığında eğer memura izin verilmiyorsa, btüçe Kanunlarındaki K cetveline bakılmaktadır. Eğer K Cetvelinde de hüküm yoksa personele, 657’nin 176. maddesi hükmü uyarınca her 8 saat için 1 gün hesabıyla sadece izin verilmektedir.

Memurlar.Net - Özel

Hakkında KYK Doktoru

Merhabalar amacım KYK da yaşanan sıkıntıları dile getirmek,çözüm yolları bulmak ve öğrencileri bilgilendirmektir.

Bu habere de bakabilirisiniz

Kyk İzin Nasıl Alınır?

Kyk İzin Nasıl Alınır? Kyk yurt izin işlemleri, kyk gencizbiz,gsbbiz, yurt izni,kyk izin, rapor izinden …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir