Saman nezlesi zamanla astıma dönüşebilir

ABONE OL

Baharın gelmesiyle birlikte çocuklarda, toplumda ‘saman nezlesi’ olarak bilinen, ‘alerjik rinit’e bağlı yakınmalar da artıyor. Bu yakınmaların tekrarlayan soğuk algınlığı atakları olarak algılanması, tedavide soğuk algınlığı ilaçları veya alerjiye neden olan etkeni ortaya koymadan verilen alerji şurupları gibi geçici çözümler sunulması tedavide geç kalınmasına yol açabiliyor. Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin Aktaş, tedavide geç kalındığında ise ‘alerjik rinit’in zamanla ‘astıma’ dönüşebileceğine dikkat çekerek, “İlkbahar-yaz aylarında çocuğunuzda sürekli gribal enfeksiyon belirtileri varsa, alerjik rinit olma ihtimali çok yüksektir.” dedi.

AŞAĞIDAKİ BELİRTİLERİ ÇOCUĞUNUZDA GÖZLEMLİYORSANIZ ZAMAN KAYBETMEYİN

Erken teşhis alerjik rinitin tedavi edilmesi için son derece önemli. Bu yüzden çocuğunuzda aşağıda yer alan belirtiler haftanın çoğu günü 1 saatten fazla sürmüşse, zaman kaybetmeden çocuk alerji polikliniğine başvurun.

•Burunda, boğazda ve gözde kaşıntı,

•Hapşırık,

•Burun ve boğazda akıntı,

•Burunda tıkanma,

•Sürekli burnu kaşıma sonucu burun üstünde oluşan yatay çizgi,

•Alt göz kapağının altındaki deri renginin koyulaşması,

•Alt göz kapağındaki derideki kıvrımlar ve ince uzun hafif kıvrık kirpikler.

EN ÖNEMLİ SEBEBİ, POLENLER

Alerjik rinit (saman nezlesi) yüzde 10-40 arasında değişen ve sıklığı giderek artan çocukluk çağının kronik hastalığı. Havayla solunan parçacıklara (ev tozu akarı, polenler, küf mantarı gibi) karşı burunda, boğazda ve gözde kaşıntı, hapşırık, burun ile boğazda akıntı ve burunda tıkanma belirtileri ile ortaya çıkıyor. Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin Aktaş, erkek bitkilerin üreme tozları olan polenlerin, ev dışı alerjenler içerisinde en yaygın ve korunması en zor olan alerjenler olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Polen miktarının atmosferde en yoğun olduğu mevsim ise ilkbahardır. Ağaç polenleri erken bahar dönemi olan mart ayında, çayır çimen polenleri Nisan-Haziran ayları arasında, yabani ot polenleri ise Eylül-Ekim aylarında atmosferde daha yoğun olarak bulunuyorlar. Yaşanan bölgeye göre polen tipi de değişiyor.”

ASTIM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ

Astımlıların yüzde 80-85’inde alerjik rinit, alerjik rinitli hastaların da yüzde 30-40’ında da astım belirtileri oluyor. Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin Aktaş, alerjik rinitin astım için çok önemli bir risk faktörü olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri veriyor: “Çünkü havayolumuz burundan başlayıp akciğerlerimizdeki havayolları ile devam ediyor. Ortak alerjenlerle tetiklenen inflamasyon, yani mikropsuz iltihabi durum burunda başlayınca olay yavaş yavaş alt solunum yollarına ilerleyerek astım belirtilerini ortaya çıkartıyor. Sadece etkilenen havayolu kısmına göre vücudumuzun verdiği tepki farklı oluyor. Alerjik rinitli bir çocuk hapşırık, burun akıntısı, kaşıntı ve tıkanıklıktan şikâyetçiyse; astıma ilerleyince tabloya öksürük, nefes darlığı ekleniyor. Alerjen tespit edilip gerekli çevresel önlem, uygun doz ve teknikte uygulanan tedavi ile gerektiği durumlarda aşı tedavisi devreye girmezse astım büyük olasılıkla kaçınılmaz bir son oluyor.”

İŞİTME KAYBI VE DİKKAT DAĞINIKLIĞINA DA YOL AÇABİLİYOR

Tedavi edilmeyen alerjik rinitin yol açtığı sorun sadece astımla sınırlı kalmıyor. Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin Aktaş alerjik rinitin ayrıca sinüzit, orta kulakta sıvı toplanması ve buna bağlı işitme kayıplarına da neden olabileceğini belirtiyor. Bunların yanı sıra okul başarısının düşmesi, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu, uyku bozuklukları gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor.

AŞI ASTIM GELİŞMESİNİ ENGELLEYEBİLEN TEK TEDAVİ ŞEKLİ

Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin Aktaş, alerjik rinit tedavisinin anne-baba eğitimi, alerjenden korunmak için yaşam şartlarının düzenlenmesi ve ilaç tedavisinden oluştuğunu belirterek şu bilgileri veriyor: “Çevresel önlemler ve medikal tedaviye rağmen orta ve/veya ağır alerjik rinitli çocuklarda bir diğer tedavi yöntemi de immunoterapi, yani aşı tedavisidir. İlaçlar sadece kullanılan süre içerisinde mikropsuz iltihabi durumu baskılıyor. Tedavi kesilince inflamasyon dediğimiz bu olay eğer çevresel önlemler de yeterince alınmazsa yeniden alevleniyor. Aşı tedavisi ise yeni alerjen duyarlaşmasını ve astım gelişimini engelleyebilen tek tedavi şeklidir. Ancak bu tedavi kararı ve takibi mutlaka çocuk alerji uzmanı tarafından yapılmalı.

ÇOCUĞUNUZU ALERJENLERDEN KORUMAK İÇİN

•Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde çocuğunuzu mümkün olduğunca dışarıya çıkarmayın,

•Sokağa çıkarken mutlaka maske ve gözlük takın,

•Polen yoğunluğunun fazla olduğu sabah erken saatlerde ve akşam geç saatlerde pencerelerinizi açık tutmayın,

•Polen filtreli hava temizleyicilerden faydalanın,

•Dışarıdan eve gelince çocuğunuzun giysilerini çıkartın,

•Sokaktan eve geldiğinizde tüm vücudunu yıkayın.

Hakkında habibe

Merhabalar YurtTube.com İnternet sitesini kurmamdaki amaç adında da anlaşılacağı üzere yurtçuların yeri,Yurtçuların alanı yani sizin yeriniz burada Yurtlarda yaşanan sorunlar ve personel sorunları dile getirilmekte personelin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla çeşitli uygulamalar hazırlanmakta, personel görevde yükselme sınavına ilişkin testler,denemeler sunulmaktadır.

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk beslenme yardımı

İftar ve sahurda nasıl beslenmeliyiz?

İftar ve sahurda nasıl beslenmeliyiz? Diyetisyen Bengisu Eken, oruç tutanlar için önerilerde bulundu.Ramazan Ayının Haziran …

yorumlayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir