gsb mülakat
Kyk'da Norm Kadro

Kyk’da Norm Kadro

                    
 
ABONE OL

Kyk’da Norm Kadro

2000/1658 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Yapılacak Norm Kadro Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslara istinaden Milli Prodüktivite Merkezinin danışmanlığında Kurum norm kadro çalışmalarına başlanılmıştır.

Bu çalışma kapsamında mevcut teşkilat yapılarının işlevleri amaç ve hedeflere uygun şekilde yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenlemeyle birlikte yurt müdürlüklerinde bilimsel esaslara dayalı olarak iş analizi yoluyla her bir işin görev tanımları yapılmıştır. Yapılan görev tanımlarına göre de her bir işin ölçümü ve iş yükü belirlenmiştir. Nihayetinde o iş için, hangi niteliklere sahip ne kadar personel çalıştırılması gerektiği sayısal olarak ortaya konulmuştur.

Yurtkur kapatılana kadar bu çalışmadan elde edilen veriler zaman zaman güncellenmek suretiyle Kurum içi talimatla iş gücü planlamasında kullanılmıştır. Temennim yaklaşık yirmi yıldır yürütülen bu çalışmanın geliştirilerek Gençlik ve Spor Bakanlığında da kullanılmasına devam edilmesidir.

Bu itibarla, unvanlara göre personel ihtiyaç sayılarının belirlenmesinde kullanılan ölçütleri aşağıda sunuyorum.

Yurt müdürlüklerinden personel ihtiyaç tespiti (norm kadro) yurt müdürlüğünün öğrenci kapasitesi, hizmet verilen bina sayısı, öğrenci oda sayısı, iklimlendirme merkezi ve çamaşırhanenin olup olmadığı vb. fiziksel özelliklere belirlenmektedir. Buna göre:  

Yurt Müdürü

Her yurt müdürlüğü için bir yurt müdürü personel ihtiyaç sayısı belirlenecektir.

Yurt Müdür Yardımcısı

Barınan öğrenci cinsiyeti, yurt müdürlüğünün kapasitesi ve konumu dikkate alınarak;

1) Aynı cinsiyette öğrenci barındıran ve aynı mahalde hizmet veren yurt müdürlüklerinde aynı cinsiyette olmak üzere öğrenci yatak kapasitesi 1000’e (bu sayı dahil) kadar olanlar için bir, 1001-3000 (bu sayı dahil) arası iki, 3001 ve üzeri yerler için üç yurt müdür yardımcısı personel ihtiyaç sayısı olarak belirlenecektir.

2) Farklı cinsiyette öğrenci barındıran ve aynı mahalde hizmet veren yurt müdürlüklerinde öğrenci yatak kapasitesi 400’e (bu sayı dahil) kadar olan yerler için bir (tercihen yurt müdürünün karşı cinsiyetinde olmak üzere), 401-1500 (bu sayı dahil) arası iki (bir bayan, bir bay), 1501- 3000 (bu sayı dahil) arası üç (Bir bayan, bir bay, üçüncü ihtiyaç sayısının belirlenmesinde ise sırasına göre yurt müdürlüğünde barınan öğrenci cinsiyet kapasitesi, bina sayısı dikkate alınacaktır. Bunların da eşit olması halinde bayan), 3001 ve üzeri dört (iki bayan, iki bay olarak, ancak; yurt müdürlüğünde barınan öğrenci cinsiyet oranı diğer cinsiyet oranının %25 ve altında olması halinde cinsiyete göre bir bayan/bay, üç bayan/bay) yurt müdür yardımcısı personel ihtiyaç sayısı olarak belirlenecektir.

3) Aynı yurt müdürlüğüne bağlı olarak farklı mahalde (Özel ve Gece Hizmetleri Talimatı çerçevesinde ayrı nöbet hizmetinin yürütülmesi zorunlu/elzem olan) hizmet veren bina/binalarda bu unvan için yukarıda belirtilen 1 ve 2 nci maddedeki hususlar dikkate alınarak her bina/binalar ayrı ayrı değerlendirilmek suretiyle yurt müdür yardımcısı personel ihtiyaç sayısı olarak belirlenecektir.

Yurt Yönetim Memuru/Personeli

Barınan öğrenci cinsiyeti, yurt müdürlüğünün kapasitesi ve konumu dikkate alınarak;

  • Aynı cinsiyette öğrenci barındıran ve aynı mahalde hizmet veren yurt müdürlüklerinde aynı cinsiyette olmak üzere öğrenci yatak kapasitesi 400 e (bu sayı dahil) kadar olan yerler için üç, 400 üzeri her 188 öğrenci yatak kapasitesi için ilave bir yurt yönetim memuru/personeli ihtiyaç sayısı belirlenecektir.
  • Farklı cinsiyette öğrenci barındıran ve aynı mahalde hizmet veren yurt müdürlüklerinde her cinsiyete ayrı ayrı olmak üzere yatak kapasitesi 400’e (bu sayı dahil) kadar olan yerler için üç, 400 üzeri her 188 öğrenci yatak kapasitesi için ilave bir yurt yönetim memuru/personeli ihtiyaç sayısı belirlenecektir.
  • Aynı yurt müdürlüğüne bağlı olarak farklı mahalde (Özel ve Gece Hizmetleri Talimatı çerçevesinde ayrı bir nöbet hizmetinin yürütülmesi zorunlu/elzem olan) hizmet veren bina/binalarda bu unvan için yukarıda belirtilen 1 ve 2 nci maddedeki hususlar dikkate alınarak her bina/binalar ayrı ayrı değerlendirilmek suretiyle yurt yönetim memuru/personeli ihtiyaç sayısı belirlenecektir.

Psikolog

Öğrenci kapasitesi 1500 (bu sayı dahil) ve üzeri yurt müdürlüklerine bir psikolog, personel ihtiyaç sayısı olarak belirlenecektir. Bu personel aynı ilde bulunan daha düşük kapasiteli yurt müdürlüklerde ihtiyaca göre belli günlerde görevlendirilecektir.

Sosyal Çalışmacı

Öğrenci kapasitesi 500 (bu sayı dahil) ve üzeri yurt müdürlüklerine bir sosyal çalışmacı, personel ihtiyaç sayısı olarak belirlenecektir. Bu personel aynı ilde bulunan daha düşük kapasiteli yurt müdürlüklerde ihtiyaca göre belli günlerde görevlendirilecektir.

Bakım ve Onarım/İklimlendirme Hizmetleri

1) 1000 öğrenci kapasitesine kadar bir, 1001-3000 öğrenci kapasitesine kadar en fazla iki, 3001 ve üzeri öğrenci kapasitesinde en fazla üç bakım onarım personeli belirlenecektir.

2) İklimlendirme merkezi/merkezleri için personele ihtiyaç olup olmadığı, ihtiyaç var ise bu hizmetin kaç saat süreyle verileceği ve bu hizmetin kaç personel eli ile yürütüleceği hususlarının ilgililerce gerekçeli olarak beyan edilmesi halinde yurtlarda bulunan her iklimlendirme merkezi için en fazla dört iklimlendirme personeli belirlenecektir. Ancak, aynı yurt müdürlüğüne bağlı farklı adreste/mahalde/konumda iklimlendirme merkezi olması halinde insan ve bina güvenliğine dikkat edilmek kaydıyla ilgililerin beyanı/görüşleri doğrultusunda iklimlendirme merkezleri birlikte değerlendirilebilecektir.

Temizlik Hizmetleri

Temizlik hizmetleri için, her 70 öğrenciye kadar ve her 16 öğrenci oda sayısına kadar bir temizlik personeli (Personel sayısının hesaplanmasında toplam öğrenci kapasitesinin 70 öğrenci kapasitesine,  toplam öğrenci oda sayısının 16 öğrenci oda sayısına bölünerek; öğrenci kapasitesi için bulunan sayının % 50’si , öğrenci oda sayısı için bulunan sayının % 50’si dikkate alınacak, çamaşırhanesi bulunan yurtlarda ise hesap edilen personel sayısına ilave olarak  %15’e kadar artırım yapılabilecektir.) belirlenecektir.

Güvenlik Hizmetleri

Güvenlik hizmetleri için, yurt müdürlüklerinde bulunan her güvenlik noktası (nizamiye, öğrenci odalarının bulunduğu bina girişi vb.)  için en fazla dört güvenlik personeli belirlenecektir. Ayrıca, nizamiye girişi için öğrenci kapasitesi 250-500 arası bir, 501-1000 arası en fazla iki, 1001-2000 arası en fazla üç, 2001 ve üzeri olan yerlere en fazla dört ilave güvenlik personeli belirlenebilecektir. (Nizamiye hariç, her bir yurt binası/blok için güvenlik noktası bir adeti geçmeyecektir.)

Yukarıda belirlenen sayıların kesirli çıkması halinde tam sayıya iblağ edilecektir.

Hoşça kalın.

ADNAN YÜKSEL’in Diğer yazıları için Tıklayınız

   

Hakkında Adnan Yüksel

GSB Emekli Mevzuat Şube Müdürü

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk-2

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir?

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir? Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), üniversite öğrencilerine yönelik yurt hizmetlerini …

2 Yorumlar

  1. Merhabalar Adnan Bey Çok güzel yazılar yazıyorsunuz Sözleşmeli Yurt Yönetim personelinin kadroya alınması ve sosyal ve mali haklarının düzeltilmesi için bir yazı yazabilir misiniz şuanda Kurumda çalışan işçilerin maaş artı tis, ikramiye, sosyal hakları bizden çok iyi bu konulara değinirseniz çok seviniriz. slmlar

    • Merhaba Sözleşmeli personelin kadroya geçmesini elzem bulup, bu konuyu destekleyen yazılar yazmaktayım. yazmaya da devam edeceğim. En son yazdığım yazıyı aşağıda paylaşıyorum.

      İyi günler. Bugün, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memur ve sözleşmeli personelin tanımı yapılmak suretiyle  KYK bağlı yurt müdürlüklerinde sözleşmeli personel istihdamına ne zaman başlandığı ile bu istihdam şekline neden son verilmesi gerektiğine ilişkin görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

      Bilindiği üzere; Kanunun  4/A maddesinde memur, 4/B maddesinde ise sözleşmeli personel istihdamı düzenlemiştir.

      Buna göre: Genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenlere memur; kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlilerine de sözleşmeli personel denilmekte olup; memur ihdas edilen kadrolarda, sözleşmeli personel ise ihdas edilen pozisyonlarda istihdam edilmektedir.

      Sözleşmeli personelin istihdamına dair hususlar daha önce Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmekte iken 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle yapılan düzenlemeyle ile sözleşme esas ve usulleri Cumhurbaşkanlığınca belirlenmektedir.

      KYK ya bağlı yurt müdürlüklerinde 2014 yılına kadar kanundaki tanıma uygun olarak sözleşmeli personel istihdamı yapılmamaktaydı. Ancak, üst yöneticilerin uygun görmesi üzerine, 19/8/2013 tarihinde yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların ekli 3 sayılı cetveline “ Yurt Yönetim Personeli” adı altında pozisyon ihdas edilmiştir. İhdas edilen bu pozisyona yüksek öğretim kurumlarından en az lisans düzeyinde mezun olanların,  KPSS (B)  puan sırasına göre,  Kurumca belirlenecek on katına kadar aday arasından yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav başarısı sırasına göre yapılacak yerleştirme yöntemi benimsenmiştir.

      Yukarıda yaptığım açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, yurt müdürlüklerinde memur  statüsünde bulunan yurt yönetim memurların yaptığı görevler genel  idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetleridir.

      Bu itibarla, yurt yönetim memurları ile aynı görevi ifa eden yurt yönetim personeline, mevzuatın öngördüğü şekilde memur statüsüne geçirilmesinin elzem olduğu görüşündeyim.

      Unutulmamalıdır ki tayin hakkından, izin hakkına, gelir vergisinden tazminata kadar bir çok husus da sözleşmeli personel mağdur durumdadır. Her şeyden önemlisi sözleşmeli personelin görevde yükselme sınavına kabul edilmemesi, hem Kurum açısından hem de kişi açısından bir kayıptır.

      Bu durum; hak ettiği uygulamayı göremeyeceğine inanan personelin, çalışma isteğinin ve verimliliğin düşmesine, aidiyet duygusunun kaybedilmesine sebep olacaktır. Kurum açısından ise sadece yetişmiş bir insan kaynağı kaybının değil,  İş memnuniyetinin olamadığı bir ortamda Kurum amaç ve hedeflerini gerçekleştirmeye çalışan tüm personelin motivasyonunu düşürecektir.

      Velhasıl, yıllarca açılmayan görevde yükselme sınavını açan, takvime bağlı olarak atmaları vb. uygulamaları hayata gerçekleştiren yetkililerden, mevzuata uygun olarak bu durumu da düzeltmelerini, İlgili sendikaların da buna destek vermelerini, Kurum mensupları olarak bekliyoruz.

      Sağlıcakla kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir