kyk nöbet ücreti
kyk nöbet ücreti

Yurtlarda Nöbet Ücreti Verilmelidir

                    
 
ABONE OL

Yurtlarda Nöbet Ücreti Verilmelidir

Sağlıklı günler. Dünya korona virüsü ile mücadele halinde, inşallah insanlık bu mücadeleyi kısa bir sürede sonuçlandıracaktır. Ülkemizde de topyekün halinde mücadele etmekteyiz. Bu çerçevede, geçici karantina merkezi haline getirilen Yurt- Kur personelinin de bulunduğu sağlık, güvenlik, belediye, havalimanı vd. kamu çalışanı ön safhada görev yapmaktadırlar. Bu çalışmalar kamuoyu tarafından da takdir edilmektedir.
Çalışanlar bu takdiri memnuniyetle karşılamakta ve kendileri ile gurur duymaktadırlar. Ben bu duyguyu doktor olan kızımda gözlemlemekteyim. Bunun yanında, çalışma şartların ve özlük hakların nasıl olduğu hususunda kamuoyunun bilgi sahibi olmasını arzu etmektedirler.
Bu kapsamda kamu çalışanlarını hakkında bazı çalışmalar gündeme gelmektedir. Ancak bu çalışmalar ne hikmetse görev yetki ve sorumlulukları dikkate alınarak tüm çalışanları kapsamamaktadır. Nitekim emsallerine göre daha düşük ücretle görev yapan Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yurt müdürlüğü çalışanlarının bırakın bu ücretlerinin iyileştirilmesi, saat başı yaklaşık net 5.5 olan fazla çalışma ücretinin artırılması bile gündeme gelmemektedir. ( Bütçe kanunu ile belirlenen saat başı fazla çalışma ücreti bürüt 2.26 dır. Ancak, benimde emekli olmadan önce görev yaptığım Kurum İdare Kurulunda gündeme alınıp, yetkili sendikaca toplu sözleşme hükmü haline getirilmek suretiyle bu ücret üç kat olarak ödenmektedir.)
Yıllarca fazla çalışmanın nöbet ücreti şeklinde ödenmesi hususunda çalışma yapılmasına rağmen, 2012 yılına kadar Kurum personelinin yılda iki kez ikramiye alması ve maaşlarına her ay ek ödeme yapılıyor olması; bu yıldan sonrada 666 sayılı KHK gerekçe gösterilerek bu teklif gerçekleştirilememiştir.
Benim görüşüm nöbet ücreti hususunu, bu günlerde bir daha gündeme getirilmesi uygun olacaktır. Bu çerçevede taslak olarak hazırladığım mevzuatı ekte sunuyorum. Herkese düşen görev, başta ilgili sendikalar ile ulaşabileceğimiz siyasiler ve yetkililerle bu taslağı paylaşmak.
KANUN TASARISI TASLAĞI
MADDE 1 – 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“Ek Madde 2 – Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yurt müdürlüklerinde haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında (hafta sonu, ulusal bayram ve genel tatiller dahil) memur ve sözleşmeli personele izinle karşılanamayan her nöbet saati için 120 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu hesaplanacak tutarda nöbet ücreti ödenir. Bu ücret damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
MADDE 2 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
GEREKÇE
Yurt içinde ve dışında yükseköğrenim gören öğrenciler için yurtlar yapmak ve bunların işletmesini sağlamak, beslenme yardımı yapmak, eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle milli ve manevi gelişmelerine katkı sağlamak, yükseköğrenim öğrencilerine kredi veya burs vermek, öğrencilerin yükseköğrenimlerini kolaylaştırmak amacıyla Gençlik ve spor Bakanlığının ilgili birimlerince hizmet vermektedir.
Bakanlığa bağlı yurt müdürlüklerinde yürütülen hizmetler yükseköğrenim gençlerine yönelik kendine özgü nitelikleri olan hizmetler olması sebebiyle yarınlarımızı emanet edeceğimiz ve geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz gençlerin eğitim ve öğretimlerini huzurlu, güvenli ve sağlıklı bir ortamda tamamlamaları önem arz etmektedir. Bu yurt müdürlükleri, asli görevinin yanında ülkemizde deprem ve diğer doğal afetlerde; yurt dışından gelen soydaşlarımıza ve göçmenlerin barındırılmasında vb. durumlarda ilk akla gelen yerler olmaktadır. Nitekim en son korona virüsü nedeniyle geçici karantina uygulanan merkezler haline gelmiştir.
Yurt müdürlüklerinde hizmetler yirmi dört saat devam etmekte olup, bu hizmetleri yürüten personele haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında saat 24.00’e (00.00) kadar çalışmalarının karşılığında Bütçe Kanunu ile belirlenen en fazla aylık 90 saat ile sınırlı, saat başı bürüt 2.26 TL fazla çalışma ücreti ( 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri uyarınca Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına göre 2020 ve 2021 yıllarını için üç katı olarak uygulanmaktadır.), saat 24.00’den sabaha kadar çalışmalarının karşılığında ise bir gün süreyle izin verilmektedir.
Yurt Müdürlüklerinde görev yapanlar için verilen fazla çalışma ücreti personelin yol ve diğer giderlerini bile karşılayamadığından bu hizmetleri yürütenlerin mağduriyetlerini gidermek suretiyle görevlerini daha etkin, verimli bir şekilde yerine getirebilmelerini sağlamak ve motivasyonlarını artırmak için kanun tasarısı taslağı hazırlanmıştır.

ADNAN YÜKSEL’in Diğer yazıları için Tıklayınız

   

Hakkında Adnan Yüksel

GSB Emekli Mevzuat Şube Müdürü

Bu habere de bakabilirisiniz

Kyk İzin Nasıl Alınır?

Kyk İzin Nasıl Alınır? Kyk yurt izin işlemleri, kyk gencizbiz,gsbbiz, yurt izni,kyk izin, rapor izinden …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir