yurt müdür yardımcısı
Torba Kadro

Atamalarda işe başlama – Kadrosu Kaldırılan Memurlar

                    
 
ABONE OL

İyi günler. Bugünün konusu 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre; atamalarda görev yerine hareket, işe başlama süresi ve bu sürede İşe başlamama halinde yapılacak işlemler ile kadrosu kaldırılan memurlar hakkında olacaktır.
Arkadaşlar, Kanun bu konuyla ilgili atamaları; ilk defa (kamu hizmet ve görevine ilk olarak başlamak), yeniden (daha önce memur iken herhangi bir sebeple bu hizmeti bırakıp, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde tekrar memurluğa dönmek) ve yer değiştirme suretiyle (memurun görev yaptığı aynı yerde veya başka yerde kurum içi/ kurumlar arası atamasının yapılması) atamalar şeklinde belirlemiştir.
Buna göre:
-Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü, izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. (örnek: Atama onayı Çarşamba günü tebliğ edilen memur, Perşembe günü mesai saati bitene kadar yeni görevine başlamalıdır. Cuma günü atama onayı tebliğ edilen memur ise Pazartesi günü yeni görevine başlamalıdır.)
-Başka yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini, izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. (örnek: 03.3.2020 tarihinde atama onayı tebliğ edilen memur, en geç 18.3.2020 tarihinde yeni görev yerine başlamalıdır. Memur istemesi halinde bu süreden önce görevine başlayabilir. Süre hesabında resmi tatil günleri bu hesaba dahil edilir. Ancak sürenin sonu resmi tatil gününe gelmesi halinde, tatil bitiminin ilk iş günü göreve başlanmalıdır.)
Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Cumhurbaşkanı Kararı ile kısaltılabilir.
Yukarıdaki süreler:
-Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi tarihinde başlar.
-Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesi tarihinde başlar.
-Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği, tarihinde başlar.
Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda memurlara atama emirleri tebliğ edilince yollukları, ödeme emri aranmaksızın, saymanlıklarca derhal ödenir. Memurun izinli ve raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber yukarıda belirtilen süreler izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar.
Kanun, burada geçen “yer” deyiminin kapsamı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca birlikte belirleneceğini hüküm altına almıştır. Ancak, uygulamada yer deyiminde, 6245 sayılı Harcırah Kanununda yapılan tanımlar kullanılmaktadır. Burada memuriyet mahallinin tanımı, aynı yer olarak kabul edilmektedir. Buna göre:
Memuriyet mahalli; memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü, büyük şehir belediyelerinin olduğu illerde ise il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler ile belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller ve kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri,
Başka yer; yukarıda yazılı memuriyet mahalli dışındaki yerleri İfade eder şeklinde tanımlanmıştır.
Yukarıda belirlenen süre içerisinde İşe başlanmaması halinde yapılacak işlem ise:
-Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın belirlenen süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar bir yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler. Bunların belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işlemi atamaya yetkili makamlarca iptal edilir.
-Başka yerdeki bir göreve atananlardan belirlenen süre içinde hareket ederek belli yol süresi sonunda yeni görevlerine başlamayanlara, eski görevlerinden ayrılış ve yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında aylık verilmemek şartı ile on günlük bir süre daha verilebilir. Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonunda da yeni görevlerinde işe başlamayanlar memuriyetten çekilmiş sayılırlar.
657 sayılı kanuna göre kadrosuz memur çalıştırılamaz. Kadrosu herhangi bir nedenle kaldırılan memurlar, en geç altı ay içinde kendi kurumlarında niteliklerine uygun bir kadroya atanırlar. Bu memurlar, kurumlarında atama imkânı bulunmaması hâlinde aynı süre içinde başka bir kurumdaki kadrolara atanmak üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Bunlar, atama işlemi yapılıncaya kadar kurumlarında niteliklerine uygun işlerde çalıştırılır ve yeni bir kadroya atanıncaya kadar eski kadrolarına ait malî haklardan ve sosyal yardımlardan yararlanmaya devam ederler.
Söz konusu memurların eski kadrolarına ait en son ayda aldığı malî haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemeler toplamının net tutarının, atandıkları yeni kadrolarına ait malî haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemeler toplamının net tutarından fazla olması hâlinde, aradaki fark, farklılık giderilinceye kadar, atandıkları kadrolarda veya bu kadrolardan istekleri dışında atandıkları başka kadrolarda kaldıkları sürece, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir. Aylık mutad olarak yapılmayıp belirli bir dönemi kapsayan ödemelerin ödendiği tarih itibarıyla net tutarları toplamının yılı içinde çalışılan aylara bölünmesi suretiyle bulunacak tutarı, en son ayda aldığı aylık tutarına ilave edilir. Fazla çalışma ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti ve nöbet ücreti gibi ilave bir çalışmanın karşılığında elde edilen ödemeler aylık tutarına ilave edilmez. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanmak üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilen memurların kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadrolarından Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadroya, anılan Başkanlık tarafından kırk beş gün içinde ataması teklif edilir. Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren otuz gün içinde bu kurum ve kuruluş tarafından atama işlemlerinin yapılması zorunludur. Bunlardan unvanları müdür ve daha üst olanlar ile danışma işlevlerine ilişkin kadrolarda çalışanlar Araştırmacı kadrolarına, diğerleri ise durumlarına uygun kadrolara atanırlar.
Burada anlattığımız kadrosu kaldırılan memurlara ilişkin düzenleme Kanunun 91 nci maddesinde yer almaktadır. Konumuz 657 sayılı Kanun olduğundan; kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat yapısında Cumhurbaşkanlığınca yapılabilecek değişiklikler sonrası kadro ve pozisyonları kaldırılan personel hakkında nasıl bir işlem tesis edileceğine ilişkin 375 sayılı KHK nin ek 33 ncü maddesi ile görevden alınan üst kademe yöneticiler hakkında tesis edilecek işleme ilişkin 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 6 ncı maddesinden bahsedilmemiştir.
Bugünde konumuzu tamamladık. Başka bir konuda buluşmak temennisiyle herkese sevgiler, saygılar.

   

Hakkında Adnan Yüksel

GSB Emekli Mevzuat Şube Müdürü

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk-2

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir?

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir? Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), üniversite öğrencilerine yönelik yurt hizmetlerini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir