yurt müdür yardımcısı
Torba Kadro

Çalışma Saatleri

                    
 
ABONE OL

İyi günler. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına gireceklere ders notu, diğer arkadaşlara özlük haklarına ilişkin bilgi niteliğinde olan yazılarıma devam ediyorum. Bugün 657 sayılı Kanuna göre çalışma saatleri ile buna bağlı olarak Kurumsal uygulamayı anlatacağım.
Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak bu Kanuna, özel kanunlara, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine veya bunlara dayanılarak çıkarılacak yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınarak, farklı çalışma süreleri tespit edilebilir. Cumhurbaşkanı, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir.
Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Cumhurbaşkanınca, illerde valiler tarafından tespit olunur. Ancak engelliler için; engel durumu, hizmet gerekleri, iklim ve ulaşım şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süreleri merkezde üst yönetici, taşrada mülki amirlerce farklı belirlenebilir.
Memurların yürüttükleri hizmetin özelliklerine göre tespit edilen çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine bağlı olmaksızın çalışabilmeleri mümkündür. Bu hususa ilişkin usul ve esaslar, Cumhurbaşkanınca belirlenir. ( Bu hususla ilgili usul ve esaslar henüz yayımlanmamıştır. Yayımlanması halinde memurların kurumun çalışma ortamında bulunup bulunmamakta serbest veya asgari personel bulundurmak suretiyle günlük çalışmaya süresine bağlı olmaksızın belli bir süre çalışma ortamında bulunması mümkün olabilecektir.)
Günlük çalışma saatleri dışında, salgın hastalık ve tabii afetler gibi olağanüstü hallerin olması (bu hallerin devamı süresince); fabrika, atölye, şantiye, işletme gibi yerlerde İş Kanununa tabi olarak işçi çalıştıran kurumlarca hizmetin gereği olarak işçi ile birlikte çalışma saatleri ve günü dışında çalışmanın zorunlu bulunması, hallerine münhasır olmak üzere, yapılan fazla çalışmalar ücretle karşılanır. Yukarıda sayılan hallerde yaptırılacak fazla çalışmanın süresi ve saat başına ödenecek ücret Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenir. Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir. Fazla çalışmanın uygulama esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken belirlenir. (Bu hususla ilgili Yönetmelik yayımlanmış olup, Yönetmelikte yer alan çalışma saatleri içinde ve dışında yürütülen nöbet hizmetlerinin fazla çalışma olmadığı ile 1, 2 ve 3. derece yönetici kadrolarında bulunanlara fazla çalışma ücreti ödenmeyeceğine ilişkin hükümler Kurum yurt müdürlüklerinde uygulanmamaktadır. Yurt müdürlüklerinde fazla çalışma karşılında ödemeler yılı Merkezi Bütçe Kanunun eki K cetvelinde bulunan hükümlere göre yapılmaktadır.)
Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarına ödenecek fazla çalışma ücretleri ve diğer hususlar Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacak bir talimatla tespit edilir.
Günün yirmi dört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir. Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.
Günün yirmi dört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir hükmü ile Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinde yer alan; Yurtlarda, Genel Müdürlükçe belirlenecek usul ve esaslara göre özel ve gece hizmetleri verilir. Bu hizmeti yürütmek üzere gerekli personel bulundurulur. Özel ve gece hizmeti, hizmetin devamıdır. Özel ve gece hizmetleri usul ve esasları ile ilgili hususlar İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığının koordinesinde, Yurt İdare ve İşletme Dairesi Başkanlığınca belirlenir. Hükmüne istinaden Özel ve Gece Hizmetleri Usul ve Esasları düzenlenmiş bulunmaktadır.
Mezkur Usul ve Esaslar özel ve gece hizmetlerinin yürütülmesinden sorumlu personeli nöbetçi memur olarak tanımlamış olup, bu hizmetlerin yurt müdürlüklerinde görevli yurt müdür yardımcıları, şefler, yurt yönetim memurları ile yurt yönetim personeli tarafından yürütüleceğini, nöbet tutacak personel sayısının üçten az olan yurtlarda sırasıyla uzman, araştırmacı ve yurt müdürünün nöbet hizmetine dahil edileceğini hüküm altına almıştır.
Özel ve Gece Hizmetleri Usul ve Esasları; özel hizmetin normal mesai günlerinde mesai bitim saati ile 24.00 (00.00), hafta sonu ve diğer resmi tatil günlerinde 09.00-24.00, yarım çalışılan günlerde ise 13.00-24.00 saatleri arasında yürütülen hizmetler olduğunu ve bu hizmet karşılığında personele fazla çalışma ücretinin ödeneceğini (2020 Yılı Bütçe Kanununa ekli (K) cetveline göre; yurtlarda görev yapan personelden gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığında kendilerine izin verilme imkanı bulunmayanlara, yıllık olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilecek azami fazla çalışma saatleri içinde kalınmak şartıyla ve her bir personel için ayda 90 saati aşmamak üzere saat başına yapılacak ödeme 2,26 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Ancak, 1/9/2019 tarihli ve 30875 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararına istinaden yılı Merkezi Bütçe Kanununa ekli (K) cetvelinde belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 3 katı esas alınacaktır.) ; gece hizmetinin de 24.00-09.00 saatleri arasında yürütülen hizmetler olduğunu ve bu hizmet karşılığında genel olarak bir gün süreyle izin verileceğini öngörmüştür.
Bugünün konusunu da tamamladık herkese sevgiler, saygılar.

   

Hakkında Adnan Yüksel

GSB Emekli Mevzuat Şube Müdürü

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk-2

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir?

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir? Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), üniversite öğrencilerine yönelik yurt hizmetlerini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir