gsb mülakat
Kyk'da Norm Kadro

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavında Yaşanan/Yaşanabilecek Mağduriyetler

                    
 
ABONE OL

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavında Yaşanan/Yaşanabilecek Mağduriyetler

İyi günler. On yıldır açılmayan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının, Gençlik ve Spor Bakanlığınca açılması, Kurum mensuplarınca olumlu karşılanmakla birlikte, sınav sürecindeki bazı uygulamalar mağduriyetlere sebep olmuştur. Bundan sonra açılacak görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında mağduriyetlerin en aza indirilmesi amacıyla, naçizane  görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

Bana göre:

1-Görevde Yükselme ve unvan değişikliği sınav ilanında görev yerlerinin önceden açıklanması uygun olacaktır. Yurt Kur da ilk dönemde, görev yerlerinin belirlenmesi sınav sonrasına bırakılmıştır. Böyle bir uygulama neticesinde; bazı personel eş, sağlık vd. nedenlerle sınav başvurusu yapmamış, başvuru yapıp da sınavı kazanan bir kısım personel ise aynı gerekçelerle kazanılmış haklarından feragat etmişlerdir. Böyle bir uygulama, insan kaynaklarını yeterince değerlendirmediği gibi diğer kaynaklarının da israfına sebep olmuştur. Nitekim, aynı durum gerçekleştirilen en son sınavda da görülmektedir.

2-Görevde yükselme ve unvan değişikliği yazılı sınav konuları ve soruları görev yapılacak kadrolar dikkate alınmadan belirlendiğinden,  genel olarak sınava girenlerin yüzde yetmişi başarısız olmuştur.  Bu nedenle, bundan sonra açılacak görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında, ilgili kadronun görev alanı ve seviyesi dikkate alınarak yazılı sınav konularının ve soruların hazırlanması uygun olacaktır.

3-2014 yılına kadar, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında sözlü sınav uygulaması bulunmamaktaydı. Ancak, tüm kamu kurum ve kuruluşlarını bağlayan mevzuatta genel bir düzenleme yapıldığından, kurumların sözlü sınav yapılması zorunluluk olmuştur. Zorunlu olarak uygulanan sözlü sınav, mutlaka objektif kurallara göre yürütülmelidir. Şöyle ki: Sözlü sınav soruları önceden hazırlanmak suretiyle uygun bir yöntemle adaylara sorulmalıdır. (Örnek: Sorular kapalı zarf içerine konularak, zarfların adaylar tarafından belirlenmesi) Yazılı sınav puanıyla, sözlü sınav puanı arasında artı/ eksi 5 puan olması halinde, her bir komisyon üyesinin vermiş oldukları puanlar ayrı ayrı gerekçesiyle birlikte tutanağa bağlanmalıdır.

Temennim o ki, bu uygulamanın mevzuattan çıkarılmasıdır. Mutlaka sözlü sınav yapılması gereken bir kadro unvanı var ise sınav komisyonu, adayların o kadro görevini yapabilir veya gerekçesi belirtilerek yapamaz şeklinde görüş belirtmelidir. Başarı sırası ise komisyonca olumlu görüş verilenlerin, yazılı sınav puanları esas alınacak şekilde tespit edilmelidir..

4- Adayların tercih ettikleri illerde, birden fazla yer bulunması halinde, mutlaka puan üstünlüğüne dayalı olarak adayların istekleri doğrultusunda yer belirlenmelidir. Aksi halde puanı yüksek olduğu halde adayın tercih ettiği ilin en uzak noktasında bulunan ilçelerde  görev verilebilir.

Unutulmamalıdır ki, Yurt Kur mülga olsa da 60 yıllık bir çınardır. Bu çınarın altında yapılan uygulamalar da arşivlerde bulunmaktadır.

Kalın sağlıcakla.

ADNAN YÜKSEL’in Diğer yazıları için Tıklayınız

   

Hakkında Adnan Yüksel

GSB Emekli Mevzuat Şube Müdürü

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk-2

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir?

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir? Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), üniversite öğrencilerine yönelik yurt hizmetlerini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir