Görevde yükselme sınavına giren memura harcırah verilir mi?
Görevde yükselme sınavına giren memura harcırah verilir mi?

Görevde Yükselme Yönetmeliği-1

                    
 
ABONE OL

İyi günler. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına gireceklere yardımcı kaynak olarak, diğer personele de bilgi mahiyetinde bugüne kadar; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu, 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununu ve  Bakanlık Disiplin Amirleri Yönetmeliğini bölümler halinde anlatmaya çalıştım. Yazılı sınavına kadar da üç bölüm halinde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğini anlatmak istiyorum.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanan, Gençlik ve Spor Bakanlığı Görevde yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği 20 Ekim 2019 tarihli ve  30924 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik; 657 sayılı Kanuna tabi memur statüsünde görev yapan Bakanlık personelin, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esaslarını belirlemektedir.

Buna göre; hiyerarşi, görev, yetki ve sorumluluk açısından benzer veya aynı düzeyde unvanların bir araya getirilerek, aşağıda belirtilen gruplarda yer alan görevlere, yapılacak yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre görevde yükselme suretiyle atamalar yapılmaktadır.

a) Yönetim Hizmetleri Grubu;

1) Yurt müdürü, şube müdürü, gençlik merkezi müdürü, sporcu/spor eğitim merkezi müdürü, basın ve halkla ilişkiler şube müdürü, kuruluş müdürü, kamp müdürü, spor tesisi müdürü, Türkiye olimpik hazırlık merkezi müdürü,

2) Yurt müdür yardımcısı,

3) Şef, koruma ve güvenlik şefi.

b) Araştırma ve Planlama Hizmetleri Grubu;

1) Sivil savunma uzmanı, eğitim uzmanı, uzman, sportif eğitim uzmanı.

c) Bilgi İşlem Hizmetleri Grubu;

1) Çözümleyici.

ç) İdari Hizmetleri Grubu

1) Ayniyat saymanı, muhasebeci,

2) Yurt yönetim memuru, programcı yardımcısı, veznedar, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur, satın alma memuru, ambar memuru, ayniyat memuru, santral memuru, mutemet, daktilograf, şoför, koruma ve güvenlik görevlisi.

d) Destek Hizmetleri Grubu;

1) Hizmetli, teknisyen yardımcısı, aşçı, bahçıvan, dağıtıcı, bekçi-bakıcı, bekçi, kaloriferci, berber.

Yukarıda belirtilen hizmet grupları arasında görevde yükselme niteliğindeki geçişler görevde yükselme sınavına tabidir. (Örnek: İdari Hizmetler Gurubunda yer alan yurt yönetim memurunun, Yönetim Hizmetleri Grubunda yer alan şef veya yurt müdür yardımcılığına geçişi.)

Aynı hizmet grubunun, alt görev grubundan üst görev gruplarına geçişler görevde yükselme sınavına tabidir. (Örnek: İdari Hizmetler Gurubunun, 2 nci alt görev grubu içerisinde yer alan veri hazırlama ve kontrol işletmeninin, aynı hizmet grubunun  1 nci  alt görev grubunda bulunan muhasebeciliğe geçişi.)

Aynı hizmet grubunun aynı alt görev grubu içinde yer alan görevlere veya alt görevlere atanılacak kadronun gerektirdiği özellikleri taşımak şartıyla ilgili personelin isteği ve bu isteğin atamaya yetkili makamca uygun görmesi durumunda sınav yapılmaksızın atama yapılabilir. (Örnek: İdari Hizmetler Gurubunun, 2 nci alt görev grubu içerisinde yer alan koruma ve güvenlik görevlisinin aynı alt görev grubunda bulunan memurluğa geçişi veya aynı hizmet grubunun 1 nci alt  görev grubunda bulunan ayniyat saymanının 2 nci alt görev grubunda yer alan veznedarlığa geçişi) Mevzuatta yer alan “yapılabilir” ibaresi, atamaya yetkili makamın takdirinde anlamına gelmektedir.

Unvan değişikliği suretiyle atamalar ise, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen: Avukat, antrenör, biyolog, çocuk eğiticisi, diyetisyen, fizyoterapist, hemşire, tabip, daire tabibi, diş tabibi, kimyager, laborant, grafiker, istatistikçi, kütüphaneci, mimar, mütercim, mühendis, öğretmen, psikolog, programcı, sağlık memuru, sağlık teknisyeni, sosyal çalışmacı, sosyolog, teknik ressam, tekniker, teknisyen, matematikçi, şehir planlayıcı kadro unvanlarına, yapılacak yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre, yapılmaktadır. (Örnek: Hukuk fakültesi mezunu yurt yönetim memurunun, mezuniyeti neticesinde ihraz ettiği/elde ettiği avukatlık unvanına yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olması halinde  geçişi veya meslek lisesi  mezunu memurun, mezuniyeti neticesinde ihraz ettiği/ elde ettiği teknisyenlik unvanına yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olması halinde geçişi)

Yurt müdürü, şube müdürü, gençlik merkezi müdürü, sporcu/spor eğitim merkezi müdürü, basın ve halkla ilişkiler şube müdürü, kuruluş müdürü, kamp müdürü, spor tesisi müdürü, Türkiye olimpik hazırlık merkezi müdürü, üstü görevlere (yurt hizmetleri müdürü, gençlik hizmetleri müdürü, spor hizmetleri müdürü ve gençlik ve spor ilçe müdürü dahil)  yapılacak atamalarda, bu Yönetmeliğin görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin hükümleri uygulanmamaktadır.

Bugünkü bölümü tamamladık. Başka bir gün konuya devam edeceğim.

Hoşça kalın

   

Hakkında Adnan Yüksel

GSB Emekli Mevzuat Şube Müdürü

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk-2

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir?

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir? Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), üniversite öğrencilerine yönelik yurt hizmetlerini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir