memur disiplin
memur disiplin

Usule Uygun Rapor Almayan Memur Görevden Çekilmiş Sayılır mı?

                    
 
ABONE OL

Usule Uygun Rapor Almayan Memur Görevden Çekilmiş Sayılır mı?

Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, hazırlanacak bir yönetmelikle belirleneceği 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir.

Raporun Teslim Edilmesi

Bu düzenlemeye istinaden yürürlüğe giren, “Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”’in 7 nci Maddesinde: Memurlara hastalık raporlarında gösterilen süreler kadar hastalık izni verileceği; hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınacağı; alınacak hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirileceği, rapor süresi sonunda da raporun aslının teslim edilmesinin zorunlu olduğu hüküm altına alınmıştır. Hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması halinde ise memur hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilmesi, hakem hastane bu nitelikteki başvuruları öncelikle sonuçlandırması gerekmektedir.

Bu Yönetmelik ile tespit edilen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez. Hastalık raporlarının usul ve esaslara uygun olmaması halinde bu durum memura yazılı olarak bildirilir. Bu bildirim üzerine memur, bildirimin yapıldığı günü takip eden gün göreve gelmekle yükümlüdür.

Bildirim yapıldığı halde görevlerine başlamayan memurlar hakkında disiplin işlemi tesis edilmektedir. Göreve başlamamanın kesintisiz 10 gün olması durumunda ise idareler, bu durumu izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etme hali kabul ederek görevden çekilme isteğinde bulunulmuş saymaktadırlar.

Konuya ilişkin Danıştay kararlarında; Kamu idarelerinin, memurlar tarafından kendilerine verilen hastalık raporlarının, hastalık iznine çevrilmesinden önce, raporların usule uygunluğu hususunda denetim yükümlülüğü bulunduğu, bu yükümlülüğü yerine getirmemesi nedeniyle hastalık izin süresinin bitiminden sonraki bir tarihte raporun usule aykırı olduğunun anlaşıldığı durumlarda memur hakkında, kusurluluk durumu göz önüne alınarak 657 sayılı Kanun’da yer alan disiplin hükümlerinin uygulanması mümkünse de hastalık izni boyunca göreve gelmeyen ve idare tarafından bu konuda kendisine herhangi bir bildirim de yapılmamış olan memurun, mazeretsiz olarak göreve gelmediğinden bahisle görevden çekilme isteğinde bulunmuş sayılmasına hukuki imkan bulunmadığı belirtilmektedir.Sağlıcakla kalın.

 

ADNAN YÜKSEL’in Diğer yazıları için Tıklayınız

   

Hakkında Adnan Yüksel

GSB Emekli Mevzuat Şube Müdürü

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk-2

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir?

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir? Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), üniversite öğrencilerine yönelik yurt hizmetlerini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir