yurt müdür yardımcısı
Torba Kadro

Vekalet Görevi ve Geçici Görevlendirme

                    
 
ABONE OL

İyi günler 657 sayılı Kanunla ilgili bugünkü konumuz vekalet görevi ve geçici görevlendirme olacaktır.
Kanun; memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil olarak atanabileceğini, bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aşağıda belirtilen durumlar dışında aylıksız vekaletin asıl olduğunu hüküm altına almıştır.
Boş kadrolara ise Maliye Bakanlığından izin almak kaydıyla (mahallî idarelerde izin şartı aranmaz) ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur’an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlığa açıktan vekil atanabilir. (Herhangi bir kamu görevi olmayanların atanması)
Açıktan vekil olarak atananlara, bir yılda yirmi günü geçmemek üzere çalıştıkları her ay için iki gün yıllık izin verilir. Bu iznin kullanımında, bir sonraki yıla devredilme hâli dışında Devlet memurları için öngörülen hükümler uygulanır.
Aynı kurumdan ayrılmalar nedeniyle atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir.
Bu Kanuna tabi kurumlarda, mali, nakdi ve ayni sorumluluğu bulunan saymanlık kadrolarının boşalması halinde bu kadrolara işe başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabilir.
Yine bu Kanuna tabi kurumlarda çalışan veteriner hekim veya hayvan sağlık memurları, veteriner hekim veya hayvan sağlık memuru bulunmayan belediyelerin veterinerlik veya hayvan sağlık memurluğu hizmetlerini ifa etmek üzere bu hizmetlerle ilgili kadrolara vekalet aylığı verilmek suretiyle atanabilirler.
Bir göreve vekaleten atanan memurlara, asilde aranan şartları taşıması kaydıyla vekalet edilen görevin; kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise üçte ikisi (köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) vekalet aylığı olarak verilir. Açıktan vekil olarak atananlar bu Kanunla memurlara tanınan sosyal haklardan da yararlanırlar ve bunlara ödenecek vekalet aylığının hesabına memuriyet taban aylığı da dahil edilir.
Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.
Yukarıda sayılan haller dışında, boş kadrolara ait görevler lüzum görüldüğü takdirde memurlara ücretsiz olarak vekaleten gördürülebilir.
Kanunda vekalet görevlendirme hükümleri yukarıda belirtildiği şekilde düzenlenmiştir. Ancak, kamu hizmetin aksamadan yürütülebilmesi için asilde aranan şartlara sahip vekil memur bulunamadığı takdirde, asilde aranan şartlara en yakın personel tarafından yürütülmesi amacıyla idareler Kanunda bu konuyla ilgili düzenleme olmadığı halde tedviren görevlendirme yoluna gitmişlerdir. İdarelerin bu konuda farklı uygulamalara gitmesi sonucunu, uygulama birliği sağlama amacıyla Maliye Bakanlığınca çıkarılan 99 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğ ile tedviren görevlendirme mevzuata girmiştir.
Görevlendirilen memurlara hangi hallerde zam, tazminat ve ek ödeme verileceği hususları 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 375 sayılı KHK nin ek 9 ncu maddesiyle düzenlenmiştir.
Kanunun ek 8 nci maddesi; kurumlar arası geçici görevlendirmeye de cevaz vermektedir. Buna göre memurlar, geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalıştıkları kurumun izni ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aşağıda belirtilen şartlarla geçici süreli olarak görevlendirilebilir:
-Yurt dışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, memurun görevlendirileceği kurumda göreve ilişkin 4 üncü ve daha yukarı bir dereceden boş bir kadronun bulunması şarttır.
– Geçici süreli görevlendirilen memurlar, geçici süreli olarak görevlendirildikleri kurumların mevzuatına uymakla yükümlüdür.
– Geçici süreli olarak görevlendirilen memurlar, yurt dışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, aylıkları ile diğer malî ve sosyal haklarını kurumlarından alır. Bu memurların kadroları ile ilişkileri, kendi sınıf ve derecelerindeki terfi ve emeklilik hakları devam eder.
– Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurt dışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır; gerekli görülmesi hâlinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
– Geçici süreli görevlendirmenin, memurların göreviyle ilgili olması şarttır.
– Geçici süreli görevlendirmede memurun muvafakatı aranır.
Yukarıda belirtilen haller dışında memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilir.
657 sayılı Kanunun ek 8 nci maddesinde düzenlenen kurumlar arası geçici görevlendirme dışında 375 sayılı KHK nin ek 25 nci maddesinde yer alan: Hâkim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar hariç olmak üzere, statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilenler, kurumlarının muvafakatiyle bir yılı geçmemek üzere Cumhurbaşkanlığınca çıkarılacak Yönetmelik kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilebilir. Bu süre birer yıl olarak uzatılabileceğine ilişkin düzenleme de bulunmaktadır.
Bugünde bu kadar. Herkese sevgiler, saygılar.

   

Hakkında Adnan Yüksel

GSB Emekli Mevzuat Şube Müdürü

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk-2

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir?

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir? Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), üniversite öğrencilerine yönelik yurt hizmetlerini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir