657 Sayılı Kanunun Amacı, Kapsamı ve İlkeleri

                    
 
ABONE OL

İyi günler. Bugün, Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına gireceklere yardımcı kaynak olarak, ders notu şeklinde; diğer arkadaşlara da bilgi mahiyetinde memur ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılan düzenlemelerden kısaca bahsettikten sonra, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun amacı, kapsamı ve ilkelerini anlatmayı planlıyorum.



Arkadaşlar, Anayasada ifade edilen memurlara ilişkin düzenlemeler 14/07/1965 tarihinde yürürlüğe konulan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile yapılmıştır. Diğer kamu görevlilerinden hakim ve savcılar 2802 sayılı Kanun’la, askeri personel 926 sayılı Kanun’la, öğretim elemanları da 2914 sayılı Kanun’la getirilen hükümler çerçevesinde görevlerini yürütmektedirler. Ayrıca, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye, kurumların teşkilat yasalarına ve 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine istinaden sözleşmeli personel görev yapmakta olup, kamu kurumlarında, 4857 sayılı iş kanununa tabi işçi personel de istihdam edilmektedir. Devlet Memurları Kanunu, Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, İl Özel İdareleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında veya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde çalışan memurlar hakkında uygulanır. Kanun, memurlar için ana personel kanunu mahiyetinde olup, memuru, «mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler» şeklinde tarif etmektedir.



Bu Kanun, Devlet memurlarının hizmet şartlarını, niteliklerini, atanma ve yetiştirilmelerini, ilerleme ve yükselmelerini, ödevi hak, yükümlülük ve sorumluluklarını, aylıklarını ve ödeneklerini ve diğer özlük işlerini düzenlemektedir. Söz konusu Kanun, personel rejiminin temel ilkelerini;

«Sınıflandırma», «Kariyer» ve «Liyakat» olmak üzere üç başlık altında toplamıştır.

Sınıflandırma: Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır. Devlet Memurları Kanunu; Genel İdare Hizmetleri Sınıfı, Teknik Hizmetler Sınıfı, Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı, Avukatlık Hizmetleri Sınıfı, Din Hizmetleri Sınıfı, Emniyet Hizmetleri Sınıfı, Jandarma Hizmetleri Sınıfı, Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı, Yardımcı Hizmetler Sınıfı, Mülki İdare Amirliği Hizmetler Sınıfı ve Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfı olmak üzere on iki sınıf belirlemiştir.

-Kariyer: Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkânını sağlamaktır.

-Liyakat ise, Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkânlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır. Bu günlük de bu kadar. Herkese sevgiler, saygılar.

   

Hakkında Adnan Yüksel

GSB Emekli Mevzuat Şube Müdürü

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk-2

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir?

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir? Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), üniversite öğrencilerine yönelik yurt hizmetlerini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir