Kamu Hizmetlerinin Yürütülmesinde İstihdam Şekilleri

                    
 
ABONE OL

İyi günler. Bugünün konusu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun da düzenlenen istihdam şekilleri. Arkadaşlar Kanun, kamu hizmetlerinin memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler eliyle gördürülmesini benimsemiş olup, 4/A maddesinde memur, 4/B maddesinde sözleşmeli personel, 4/D maddesinde ise işçi personel istihdamını düzenlemiştir. Kanunun 4/C fıkrasında düzenlenen geçici personel istihdamına ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılmıştır. Bu kapsamda istihdam edilen personelin, bundan sonra sözleşmeli personel olarak istihdam edileceği hükme bağlanmıştır. Buna göre:



-Memur; Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenlere 657 sayılı Kanun’un uygulanmasında memur sayılır. Ayrıca, kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur olarak sayılmaktadır.



-Sözleşmeli personel; Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Cumhurbaşkanlığınca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde, ihdas edilen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatların, kadrolu istihdamın mümkün olmadığı hallerde tabip ve uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarı sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tabi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları mümkündür. Sözleşmeli personelin istihdamına dair hususlar ile sözleşme esas ve usulleri Cumhurbaşkanlığınca belirlenir. Cumhurbaşkanlığı kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe, sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler. Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Cumhurbaşkanlığınca karar verilen görevlerde sözleşme ile çalıştırılanlar da bu kapsamında istihdam edilebilir. Özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilenler 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar bu kapsamında istihdam edilebilir.



-İşçi; İlgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle istihdam edilen “sürekli işçiler” ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmamak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan “geçici işçiler” dir. Bunlar hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmamaktadır. Arkadaşlar, bu konunun da sonuna geldik. Herkese sevgiler, saygılar.

   

Hakkında Adnan Yüksel

GSB Emekli Mevzuat Şube Müdürü

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk-2

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir?

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir? Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), üniversite öğrencilerine yönelik yurt hizmetlerini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir