yurt müdür yardımcısı
Torba Kadro

Aday Memurluk, Hizmet içi ile Yurt içi ve Yurt Dışı Eğitim

                    
 
ABONE OL

İyi günler. Bugünkü konumuz 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Aday memurluk ile hizmet içi, yurt içi ve yurt dışı eğitimleridir.
Arkadaşlar, Kanunda aranan niteliklere sahip olup da, sınavlarda başarılı olanlar kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar. Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz. (Aday memur iken kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan özel yarışma sınavı neticesinde (A) Grubu bir kadroya atanma hakkı kazananların veya KPSS sonucuna göre gerçekleştirilen merkezi yerleştirme işlemi neticesinde (B) grubu bir kadroya yerleştirilenlerin atanmaları nakil olarak değerlendirilmemektedir.)
Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, daha sonra sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları gerekmektedir. Adayların, Devlet memuru olarak atanabilmeleri için bu eğitimlerde ve stajda başarılı olmaları şarttır. Temel eğitim ile hazırlayıcı eğitim aynı kurumda yapılır. Eğitim süreleri, programları, değerlendirme esasları ve hangi kurumların sorumluluğunda yapılacağı ve diğer hususlar Cumhurbaşkanınca hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
Adaylık süresi içinde;
-Temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve stajda başarısız olanlar,
-Adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları tespit edilenler,
– Göreve devamsızlıkları tespit edilenler,
– Adaylık süresi içinde aylıktan kesme ya da kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar,
disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir. İlişikleri kesilenler ilgili kurumlarca derhâl Devlet Personel Başkanlığına (Devlet Personel Başkanlığının kapatılması sonrası görevleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.) bildirilir.
Adaylık devresi içinde veya sonunda sağlık nedenleri hariç ilişikleri kesilenler 3 yıl süre ile Devlet memurluğuna alınmazlar. Adaylık devresi içinde eğitimde başarılı olan adaylar, disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile onay tarihinden geçerli olmak üzere asli memurluğa atanırlar. Asli memurluğa geçme tarihi adaylık süresinin sonunu geçemez.
Devlet memurlarının yetişmelerini sağlamak, verimliliğini artırmak ve daha ileri ki görevlere hazırlamak amacıyla uygulanacak hizmet içi eğitim, Devlet Personel Başkanlığı tarafından ilgili kurumlarla birlikte hazırlanacak yönetmelik dahilinde yürütülür. Her kurumda, yetiştirme faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve değerlendirmekle görevli bir “Eğitim birimi” kurulur. Birden çok birim kurulan kurumlarda bunlardan biri “Merkez Eğitim Birimi” adını alır. Kurumlar kendi eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere eğitim merkezleri açabilirler. Kurumlar arası eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere, Cumhurbaşkanı kararıyla, kurumlar arası eğitim merkezleri de açılabilir. Eğitim birim ve merkezlerinin kuruluş ve işleyişleri Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınmak suretiyle kurumlarınca hazırlanacak yönetmeliklerle düzenlenir. Devlet memurları eğitimi genel planı, Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe konulur.
Kurumlar yıllık eğitim programlarına göre yapmakta oldukları eğitim çalışmalarının sonuçlarını her altı aylık dönemin bitiminden en geç bir ay sonra Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığına bir raporla bildirmek zorundadırlar. Devlet Personel Başkanlığı kurumları yurt içi ve yurt dışı eğitim programlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında yol göstermek, yetiştirme faaliyetlerini koordine etmek ve denetlemekle görevlidir
Kurumlar Kendi bünyeleri içerisinde mesleki öğretim ve eğitim yapabilirler. Yurt içindeki öğrenim kurumlarında öğrenci okutabilir ve ihtisas yaptırabilirler. Dış memleketlerde öğrenci okutabilir ve ihtisas yaptırabilirler.
Kurumlarca yurt içinde veya yurt dışında okutulacak öğrenciler yarışma sınavı ile seçilirler. Hangi kurumların ve sınıfların eleman ihtiyaçlarını karşılamak üzere okul ve kurslar açabileceği, yurt içinde veya dışında hangi öğrenim dallarında öğrenci okutabileceği, okutulacak öğrencilerin ayrılma ve seçilme usulleri, çalışmalarının izlenip denetlenmesi, çıkarılma veya geri çağrılma usulleri, ilgili kurumların da görüşleri alınmak suretiyle, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının birlikte hazırlayacakları yönetmelikle belirlenir.
Öğrenimi sırasında Devlet hesabına okuma hakkını kaybeden veya öğrenim kurumunu terk edenler için kurumlarınca yapılmış masraflar kendilerinden faizi ile birlikte tahsil olunur. Özel kanun ve yüklenme senedi hükümleri saklıdır. Öğrenim yapmak, yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak, staj yapmak veya benzeri bir nedenle geçici süreli görevlendirilmek suretiyle, üç ay veya daha fazla süre ile yurt dışına gönderilen kamu personeli yurt dışında bulundukları sürenin iki katı kadar mecburi hizmetle yükümlüdürler. Askerlikte geçen süre mecburi hizmetten sayılmaz. Mecburi hizmetini yapmakta iken yasama organına seçilenlerin yükümlülükleri seçildikleri sürece ertelenir.
Arkadaşlar, bugünde konumuzu tamamladık. Herkese sevgiler, saygılar.

   

Hakkında Adnan Yüksel

GSB Emekli Mevzuat Şube Müdürü

Bu habere de bakabilirisiniz

kyk-2

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir?

KYK Yurtlarında sunulan hizmetler nelerdir? Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), üniversite öğrencilerine yönelik yurt hizmetlerini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir